”Herätys! Se on alkanu ny!”

Väinö Linnan esikoisteos Päämäärä ilmestyi toukokuussa 1947. Nuori kirjailija on mennyt kustantajan toivomuksesta potrettiin. Tekijä: Tuntematon (Väinö Linnan seura), lähde: Wikimedia Commons

Väinö Linna

Väinö Linna syntyi 1920 Urjalassa ja kuoli Tampereella 1992. Hän muutti Tampereelle 1938 ja meni töihin Finlaysonille. Asepalvelukseen hän astui 1940 ja siviiliin hän palasi vasta jatkosodan päätyttyä 1944.  Linna pääsi aliupseerikouluun 1940 ja oli alikersantti jatkosodan alkaessa. Hänet komennettiin Pietari Aleksanteri Autin johtaman JR 8 ensimmäisen pataljoonan konekiväärikomppaniaan. Sen riveissä Linna ”ryömi ja konttasi” Syvärin taakse. Syvärillä alkoi Linnan kirjallinen toiminta. Hän merkitsi ylös sodan tapahtumia, joista aikanaan syntyi ”Tuntematon sotilas”. Keväällä 1943 Linna siirrettiin kotirintamalle kouluttamaan alokkaita eikä hän palannut enää yksikköönsä.  Niinpä hän ei kirjoittanut mitään Lapin sodasta. JR 8 osallistui Lapin sotaan, oli mukana Röytän maihinnousussa ja kotiutettiin Muoniosta. Miehet tulivat marssien Muoniosta Kemiin. Oma isäni kertoi, että jalka ei marssilla painanut ja mieli oli kevyt, koska oli selvitty hengissä.

Sodan jälkeen Linna palasi Finlaysonille ja alkoi tosissaan kirjoittaa. ”Tuntematon Sotilas” ilmestyi valtavan kohun saattelemana 1954. Se oli myyntimenestys ja Linna ryhtyi päätoimiseksi kirjailijaksi 1955. Kirja filmattiin elokuvaksi vuonna 1955. Sekä kirja että elokuva olivat terapiaa sodan käyneille miehille. Se avasi lukkiutuneet mielet, koska rintamamiehet saattoivat samaistua kirjan henkilöihin ja tilittää tuntojaan muillekin. Kirjan henkilöt ovat kuvitteellisia mutta monilla on esikuvansa todellisuudessa. Kirjasta ja elokuvasta tuli yhdistetty Raamattu ja jumalanpalvelus rintamamiehille ja koko Suomen kansalle. Tämä tilanne on ollut pysyvä näihin päiviin asti. Kansakunnan yhteinen hartaushetki alkaa joka vuosi 6.12. iltapäivällä. Niin se alkaa minullekin. Muut asiat jäävät sivuun, kun kuuluu heräävän Hietasen huuto: ”Herätys! Se on alkanu ny!”. Kunnia konekiväärikomppanialle, kunnia JR 8 miehille ja kunnia kaikille sodan taistelijoille.

 

Teksti Eero Paavola, Veteraanin poika

Takana keskellä, isäni Reino Paavola alokaskoulutuksessa Ilmajoella. Paloaukea, Petroskoi, Syväri, Loimola, Röyttä ja Muonio odottavat niitä, jotka sinne asti selvisivät. Kaikki eivät selvinneet. (kuva Eero Paavola)